Sat. Jan 28th, 2023

Alla mina vänner pratade om [cryptocurrency] så en dag bestämde jag mig för varför inte bara hoppa in och se om jag kan tjäna lite pengar”, säger 20-åriga Paxton See Tow. Allt han behövde var sin telefon och att handla tillgångar för tusentals dollar var bara ett klick bort.

Generation Z – även känd som Zoomers – är åldersgruppen födda mellan mitten av 1990-talet och början av 2000-talet. De växte upp online, spelade spel och träffade vänner virtuellt, så övergången är naturlig. Kryptovalutor är digitala valutor medan en “icke-fungibel token” (NFT) är ett sätt att äga en original digital bild, utpekad som det digitala svaret på samlarobjekt.

Vad är kryptovaluta och hur fungerar det?

För drygt ett år sedan köpte Paxton S$1 000 ($743; £739) i Bitcoin – en av de mest populära kryptovalutorna – vilket gav honom en vinst på 10 % direkt. Han bestämde sig för att fyrdubbla sin portfölj. Men sedan sjönk priset.

“Det finns alltid talesättet “köp lågt, sälj högt”, men jag gjorde tvärtom. Jag lät mina känslor ta över mig, säger han.

Han hade förlorat tusen dollar, utöver alla pengar han hade investerat, innan han kunde dra ut sina pengar och lägga en ny strategi. För en annan, äldre handlare, Kelvin Kong, var förlusten mycket större. Efter att ha gjort sexsiffriga 2017 förlorade han mer än en halv miljon dollar året därpå.

Kelvin Kong förlorade en halv miljon dollar i krypto 2018

“Jag förlorade allt”, säger han. “Jag trodde att jag var kungen av handel och mitt huvud blev riktigt stort så jag trodde att ingenting kunde få mig att tappa mig och jag fortsatte att köpa”, säger han.

  • Till slut hade han bara några hundra dollar kvar på sitt bankkonto.
  • “Jag tror att jag nästan gick in i depression. Jag hade självmordstankar.”
  • Uppsvinget i krypto- och NFT-handel bland unga människor oroar honom.
  • “Många av dem kommer att förlora pengar i slutet av dagen”, tillägger han.

Gamification av handel

Men varnande berättelser om människor som förlorar enorma summor pengar verkar inte avskräcka unga handlare.

För många är den första smaken av digitala tillgångar genom “play-to-earn-spel” som belönar spelare med NFTs och kryptovalutor som sedan kan användas inom själva spelet, eller handlas mot kontanter.

“Varje barn vill tjäna pengar på att spela spel”, säger en 23-årig handlare i Malaysia som går under namnet YellowPanther. “Det är min generations dröm.”

En månad efter att han började handla med NFT i augusti förra året, bestämde han sig för att sluta sitt jobb som marknadschef för att handla med dem på heltid.

“Dagsjobbet tog lång tid – åtta till nio timmar om dagen – och lönen var ganska låg. Jag såg en stor möjlighet i [NFT]-utrymmet och jag tog språnget av tro”, säger han.

YellowPanther arbetar nu med 29-åriga Resh Chandran, som erbjuder utbildning i konventionella aktier, kryptovaluta och NFT-handel i Singapore.

Resh Chandran beskriver sig själv som en finansiell utbildare

Med hjälp av Axie Infinity, ett av de mest populära “play-to-earn-spelen”, introducerar Mr Chandran investerare för mestadels filippinska spelare som spelar för deras räkning mot en avgift.

Men han varnar för att utrymmet är ett “vilda vilda västern”. Pandemin har bara accelererat denna växande trend av unga människor som handlar med krypto och NFT.

“Det fanns en extrem nivå av volatilitet på marknaden så när du har volatilitet har du också möjligheter på marknaden”, säger Lily Fang, professor i finans vid INSEAD business school. “Unga människor var hemma och det är nästan en gamification av handel. Alla dessa faktorer skapade en perfekt förutsättning för att detta skulle ta fart.”

Finansiella influencers

För många unga wannabe-handlare finns råd lätt tillgängliga på plattformar som YouTube, Twitter och Reddit.

Brian Jung, 23, har en miljon YouTube-följare, men jämfört med andra kryptoinfluenserare är han känd för att prata mer försiktigt om riskerna.

YouTuber Brian Jung har mer än en miljon prenumeranter

“Jag måste verkligen se till att jag är försiktig med vad jag säger till min publik eftersom det sista jag vill är att folk ska skadas av den här typen av videor”, säger han till BBC. Brians familj emigrerade från Sydkorea till USA och han tror att hans bakgrund påverkar hur han investerar och pratar om pengar.

“Vår familj har alltid kämpat ekonomiskt så jag har alltid det här sparsamma tänket”, säger han. “Min mamma jobbar fortfarande på det amerikanska postkontoret och min pappa arbetar på ett lager så jag vet att en timme av deras tid fortfarande motsvarar dollarvärde. Jag ser vad det är värt, oavsett hur mycket inkomst jag får rätt. nu.”

Att få ekonomisk frihet är också det som lockade 22-åriga Jowella Lim – en sällsynt kvinnlig handlare – till kryptovärlden.

By Adam

If you want to contribute kindly contact at [email protected] or [email protected] also you can buy guest posts from our other different sites and write post for us.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *